Hamster Cleaning beantwoordt uw coronavragen omtrent ventilatie

Meest recente berichten

Hamster Cleaning behaalt ISO 9001-certificaat!

B2C-klant uitgebreid aan het woord

Hamster Cleaning en SmartLog ontwikkelen sensornetwerk voor luchtkanalen

Hamster Cleaning beantwoordt uw coronavragen omtrent ventilatie

Hamster Cleaning te gast bij Kanaal Z

De tweede coronagolf is volop bezig en de experts zijn eenduidig: een goede ventilatie vormt een belangrijk aspect om het virus onder controle te krijgen. Hamster Cleaning kreeg de voorbije weken een vijftiental vragen voor ‘corona-advies’ omtrent het gebruik van een ventilatiesysteem.


Hieronder een selectie van de belangrijkste vragen, met vanzelfsprekend onze antwoorden.


Waarom is een goede ventilatie momenteel zo belangrijk?


Het coronavirus verspreidt zich onder meer via coronapartikels in de lucht. Om ervoor te zorgen dat die partikels niet in de lucht blijven hangen, is een goede luchtcirculatie nodig. Dat kan enkel met een correct werkend en proper ventilatiesysteem, dat de lucht als het ware spoelt of verdunt. Is die zogenaamde spoeling of verdunning zaligmakend? Neen, maar het verlaagt wel het risico op besmetting.


Een belangrijke kanttekening: het is aangewezen om in coronatijden airco’s of recirculatielucht enkel met HEPA-filters te gebruiken. Zijn die er niet, schakel het systeem dan uit. Ook al zijn er filters aanwezig, er bestaat een kans dat die de partikelgrootte van het virus niet of onvoldoende filteren.


Moet ik door het coronavirus mijn ventilatiesysteem anders onderhouden?


Het standpunt van Hamster Cleaning is nog altijd hetzelfde als op dag één van de lockdown: wie reeds een periodiek onderhoudsplan voor zijn ventilatiesysteem en luchtkanalen heeft, moet niets veranderen. Voor de bedrijven die tot nog toe niets aan hun luchtkanalen (comfortventilatie) deden, is het wel tijd om in actie te schieten.


Een goede ventilatie en vuile kanalen gaan niet samen. Daarom is het zinvol om luchtkanalen te laten controleren en, zodra de maximum toegelaten hoeveelheid vuil (g/m², cfr. EN 15780) overschreden wordt, over te gaan tot een reiniging.


Kan het virus in mijn ventilatiesysteem/luchtkanalen zitten?


Neen. Een goed onderhouden ventilatiesysteem kan in het kader van Covid-19 nooit een bron van besmetting zijn.


Helpt een desinfectie van mijn ventilatiesysteem?


Een desinfectie is voor een goed onderhouden ventilatiesysteem in principe niet nodig, maar afhankelijk van de omstandigheden kan een gebruiker toch het zekere voor het onzekere nemen.


Er is bijvoorbeeld een verschil tussen een intensive care-afdeling, waar het coronavirus gewoed heeft, en een school die reeds twee tot drie maanden gesloten is.


Indien op die intensive care-afdeling de extractieroosters vuil zijn, kan een desinfectie na reiniging nuttig zijn. In de gesloten school met een correct onderhouden ventilatiesysteem is het zinloos om in de aanloop naar het nieuwe schooljaar een desinfectie te laten uitvoeren.


Moeten woningen met C- of D-systemen onderhouden worden?


Niet om het coronavirus te bestrijden, wel om een gezonde leefomgeving te garanderen. Het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf (WTCB) adviseert om residentiële luchtkanalen na negen jaar te reinigen, maar Hamster Cleaning weet uit ervaring dat die periode te lang is. Een reiniging om de drie à vier jaar is aangewezen.


Heeft u nog andere vragen? Neem gerust contact op via info@hamstercleaning.com of ons invulformulier.

© Copyright - Hamster Cleaning 2023