Hamster Cleaning en SmartLog ontwikkelen sensornetwerk voor luchtkanalen

Meest recente berichten

Hamster Cleaning behaalt ISO 9001-certificaat!

B2C-klant uitgebreid aan het woord

Hamster Cleaning en SmartLog ontwikkelen sensornetwerk voor luchtkanalen

Hamster Cleaning beantwoordt uw coronavragen omtrent ventilatie

Hamster Cleaning te gast bij Kanaal Z

De Limburgse firma’s Hamster Cleaning en SmartLog ontwikkelden met ondersteuning van provincie Limburg een sensornetwerk om permanent de vervuiling in luchtkanalen te kunnen meten en monitoren. Het sensornetwerk komt vanaf januari 2021 op de markt. “Door deze innovatie kan iedereen op elk moment de reinheid van zijn ventilatiesysteem controleren”, zeggen bedenkers Seppe Thys en Jo Nelissen.


Het sensornetwerk ligt in lijn met de corebusiness van Hamster Cleaning, dat zich bij de oprichting in 2014 specialiseerde in het inspecteren en reinigen van luchtkanalen. “Het is een markt die continu groeit, maar nog steeds vrij nieuw is in België”, zegt Seppe Thys, zaakvoerder van Hamster Cleaning. “Tot nog toe worden luchtkanalen nagenoeg altijd gecontroleerd aan de hand van een visuele inschatting, foto- en videobeelden of een veegmonster.”


Digitale transformatie


“Dergelijke inspectiemethodes kunnen weliswaar een stand van zaken geven, maar zijn soms omslachtig, duur en niet altijd volledig betrouwbaar. Daarbij komt dat het steeds gaat om een invasieve aanpak, waarbij toezichtsluiken in de luchtkanalen moeten gemaakt worden. Met het sensornetwerk kunnen al deze stappen worden overgeslagen”, zegt Thys, die de handen in mekaar sloeg met SmartLog, dat reeds software- en sensortechnologie toepast in cleanrooms.


“Met dit project willen we in real time de hoeveelheid stofdeeltjes meten en monitoren”, zegt Jo Nelissen, de drijvende kracht achter SmartLog. “Wanneer vooropgestelde limietwaarden overschreden worden, kan automatisch een reiniging ingepland en uitgevoerd worden. De ontwikkeling van het sensornetwerk kan in de sector een digitale transformatie teweegbrengen. Bovendien is het netwerk een extra wapen om de hygiëne van het ventilatiesysteem en dus ook het gebouw te verzekeren. In tijden van corona een groot pluspunt.”


Twintig keer sneller


Volgens Thys en Nelissen zorgt het sensornetwerk voor een vereenvoudigde langetermijnrelatie met de klant. “De voorbije jaren gingen technici steevast ter plaatse om de toestand van de kanalen in kaart te brengen. Van de bestelling tot de rapportage nam zo’n opdracht snel één of meer dagen in beslag. Voortaan kunnen we ons cliënteel binnen het uur en zonder plaatsbezoek alle documentatie bezorgen. Dankzij het sensornetwerk gaat alles minstens twintig keer sneller.”


Hamster Cleaning kan de uitgespaarde tijd besteden aan meer reinigingen, SmartLog kan de kennisopbouw integreren in andere markttoepassingen, zoals de monitoring van de gravitaire deeltjespositie in cleanrooms. Het sensornetwerk wordt ook ter beschikking gesteld van HVAC-installatiebedrijven die hun diensten hun willen uitbreiden.


Contacteer ons voor meer informatie.

© Copyright - Hamster Cleaning 2024