Sick Building Sydnrome

Meest recente berichten

Hamster Cleaning behaalt ISO 9001-certificaat!

B2C-klant uitgebreid aan het woord

Hamster Cleaning en SmartLog ontwikkelen sensornetwerk voor luchtkanalen

Hamster Cleaning beantwoordt uw coronavragen omtrent ventilatie

Hamster Cleaning te gast bij Kanaal Z

Definitie


Het Sick Building Syndrome (SBS) – ziek door het gebouw – wordt gebruikt om situaties te beschrijven waarin gebruikers van een gebouw acute gezondheidsklachten of discomfort ervaren, die gelinkt lijken te zijn met de tijd die doorgebracht werd in het betrokken gebouw, maar zonder dat een specifieke ziekte of oorzaak geïndentificeerd kan worden.


Voorkomen


In 1984 verscheen een rapport van de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) dat stelde dat tot 30% van de nieuwe en gerenoveerde gebouwen wereldwijd mogelijk te maken hebben met klachten, gerelateerd aan slechte binnenluchtkwaliteit.


Het eerste opvallende kenmerk van dit syndroom is dat het over het algemeen niet optreedt bij één persoon, maar bij een hele groep. Het gaat dus niet om individuele gevallen, maar doet zich het vaakst voor bij meerdere werknemers uit eenzelfde gebouw. Doorgaans gaat het om gesloten bureauruimtes met een ventilatiesysteem.


Het tweede kenmerk van dit fenomeen is dat de symptomen uiteenlopend, niet-specifiek en meestal onschuldig zijn: zware vermoeidheid, prikkelbaarheid, duizeligheid, misselijkheid, irritatie van de ogen, neusverkoudheid, bekneld gevoel op de borst, meer luchtwegeninfecties dan normaal, enzovoort.


Oorzaken


Het Sick Building Syndrome wordt vaak gecorreleerd met een slechte luchtkwaliteit, door een ontbrekend of gebrekkig HVAC-systeem (Heating, Ventilation and Airconditioning). Een slecht werkend HVAC-systeem kan het gevolg zijn van een gebrekkig design of onderhoud, met onvoldoende ventilatiecapaciteit en/of onvoldoende hygiënische ventilatielucht als gevolg. Op zijn beurt heeft deze gebrekkige ventilatie een opbouw van CO2 en fijn stof als gevolg.


Andere oorzaken zijn te wijten aan VOC’s (vluchtige organische componenten) in de binnenlucht, door het ontgassen van bepaalde bouwmaterialen en meubelen en door het gebruik van reinigingsmiddelen. Ook het gebruik van bepaalde begeuringstoestellen en zogenaamde luchtverfrisser kan het gehalte aan VOC’s in de binnenlucht fors doen toenemen.


Vocht is een oorzaak en een belangrijke precursor voor microbiologische contaminatie door schimmel(sporen) en bacteriën, die op hun beurt weer het Sick Building Syndrome kunnen veroorzaken.


Symptomen


De symptomen, gecorreleerd met Sick Building Syndrome, zijn vaak vergelijkbaar met symptomen die voorkomen bij menselijke blootstelling aan (bio)aerosolen. Vaak voorkomende symptomen zijn irritaties aan de ogen, neus en keel; neurotoxische of algemene gezondheidsklachten; huidirritatie; geur- en smaaksensaties. Schimmels en bacteriën – vaak aanwezig in té vochtige omgevingen - kunnen allergische reacties veroorzaken.


De klachten zijn veelal individueel en niet gelimiteerd tot de opsomming hierboven. Het is belangrijk om te beseffen dat ieder individu anders reageert op blootstelling aan vervuiling. Daarbij is het psychologische aspect prominent aanwezig. Door bijvoorbeeld een hoge werkdruk en bijhorende stress, kan het auto-immuun systeem aangetast worden, waardoor de weerstand tegen invloeden van buitenaf, zoals bijvoorbeeld aerosolen, gevoelig afneemt.


Klachten komen typisch voor in een korte tijdspanne tijdens of na de aanwezigheid in een bepaald gebouw – meestal binnen een periode van enkele weken. Daarnaast zullen de klachten snel terug verdwijnen nadat het gebouw niet meer betreden wordt. In uitzonderlijke gevallen, kan dit langer duren of zelfs resulteren in blijvende klachten op lange termijn.


Oplossingen


Check deze website over het Sick Building Syndrome en klik door naar firma’s die oplossingen aanbieden in het kader van het Sick Building Syndrome of vul het contactformulier in voor specifieke vragen.


Bronnen


https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2017/09/14/tips-voor-een-gezondere-werkomgeving--lucht/ https://nl.wikipedia.org/wiki/Sickbuildingsyndroom

https://www.sickbuildingsyndrome.eu/

© Copyright - Hamster Cleaning 2023