Coronavirus COVID-19 en HVAC

Meest recente berichten

Hamster Cleaning behaalt ISO 9001-certificaat!

B2C-klant uitgebreid aan het woord

Hamster Cleaning en SmartLog ontwikkelen sensornetwerk voor luchtkanalen

Hamster Cleaning beantwoordt uw coronavragen omtrent ventilatie

Hamster Cleaning te gast bij Kanaal Z

De lockdownmaatregelen worden stilaan opgeheven en we keren terug naar een enigszins normaal leven, met een economische heropstart en een beperkt aantal sociale contacten. Desalniettemin is het coronavirus er nog steeds en wil Hamster Cleaning een aantal zaken omtrent een correct ventilatiegebruik aanstippen.


Het coronavirus is niet airborne, maar het is wel aangewezen om voor werknemers en bezoekers het risico op besmetting tot een minimum te beperken.


Eerst en vooral is het essentieel om goed te verluchten en eventuele virale coronapartikels in het gebouw snel te verwijderen. Dat is enkel mogelijk als het ventilatiesysteem consequent onderhouden wordt. Vervuilde, dichtgeslibde of - in extreme gevallen - verstopte extractiekanalen zijn uit den boze.


Wij raden ten sterkste aan om enkel en alleen 100 % verse lucht te gebruiken aangezien stof een potentiΓ«le drager van virussen kan zijn. Doe dus geen beroep op recirculatielucht: ook al zijn er filters aanwezig, er bestaat een kans dat die de partikelgrootte van het virus niet of onvoldoende filteren. Daarnaast is het beter om warmterecuperatie met tandwielen uit te schakelen vanwege het lekrisico van deze systemen.


Extra onderhoud, zoals vroegtijdig filters vervangen of luchtkanalen in het wilde weg laten desinfecteren, heeft geen nut. Controleer gewoon of uw systeem goed onderhouden is - en dus optimaal werkt - door de volgende checklist te overlopen:

  • Worden de filters regelmatig vervangen en werd dit op het laatst vastgelegde tijdstip uitgevoerd?
  • Haalt mijn systeem nog de nodige debieten om het gebouw voldoende te verluchten?
  • Is er vuil of stof zichtbaar ter hoogte van de luchtmonden en -roosters, wat eventueel kan wijzen op vervuilde luchtkanalen?


Heeft u een vermoeden dat uw systeem niet optimaal werkt? Laat u dan bijstaan door een Hamster-professional om dit zo snel mogelijk in orde te brengen.

Β© Copyright - Hamster Cleaning 2023