Indicaties voor het reinigen van uw luchtkanalen

Meest recente berichten

Hamster Cleaning behaalt ISO 9001-certificaat!

B2C-klant uitgebreid aan het woord

Hamster Cleaning en SmartLog ontwikkelen sensornetwerk voor luchtkanalen

Hamster Cleaning beantwoordt uw coronavragen omtrent ventilatie

Hamster Cleaning te gast bij Kanaal Z

Heeft u die kleine pluisjes bemerkt die uit een luchtkanaal opdwarrelen elke keer u uw luchtverwarmingssysteem of airconditioning (HVAC) systeem opstart? Heeft u stof of zelfs (huisdieren-)haren gezien aan een luchtventiel of -rooster? Heeft stof het extractierooster bedekt in uw badkamer of toilet? Dit kunnen aanwijzingen zijn dat uw luchtkanaalnetwerk nood heeft aan een grondige reiniging. Binnenin uw ventilatiesysteem zet fijn stof zich neer op de inwendige oppervlaktes van luchtkanalen, op roosters, ventilatoren, luchtgroepen en warmtewisselaars. Schilfers dode huid, haren en andere organische verontreinigingen zetten zich op hun beurt af op het stof binnen in het ventilatiesysteem en vormt zo op niet al te lange termijn en uitstekende voedingsbodem voor bacteriën, schimmels, huisstofmijt en allergenen. Luchtfilters verwijderen de meeste van deze ziekmakers uit de luchtstroom, maar dit gebeurt niet in alle delen van het ventilatiesysteem. Controleer daarom regelmatig uw luchtkanalen op vuilopbouw.


Top 5 indicatoren van vuile luchtkanalen


  1. Open een luchtrooster en kijk in het luchtkanaal. Check op vuilopbouw, afval of microbiologische contaminatie.
  2. Onderzoek de retour roosters op vuilopbouw in het algemeen, maar check vooral op dikke, pluizige afzettingen van stof.
  3. Trek de luchtfilter uit de luchtgroep. Als de filter vol zit met stof, dan wordt de luchtstroom belemmerd. Deze belemmering zorgt op zijn beurt voor extra stofopbouw in de retourkanalen door de lagere luchtsnelheden in deze kanalen (kanalen luchttechnisch voor de filter).
  4. Open de luchtgroep of ventilatie-unit. Bestudeer de ventilator, motor en elektrisch circuit op stofopbouw. Hoe meer stof u ziet, hoe groter het probleem is.
  5. Kijk naar de warmtewisselaar. Als de warmtewisselaar stoffig is, of indien er stof aan de randen van de behuizing vast hangt, dan heeft de luchtfilter zijn werk niet goed gedaan.


Elk van deze indicatoren is een teken dat uw HVAC-systeem en luchtkanaalnetwerk de negatieve gevolgen ervaart van te veel stof en vuil.


Top 5 gevolgen van vuile luchtkanalen


Wat is nu eigenlijk het probleem met een beetje stof en vuil? Er zijn een aantal problemen die veroorzaakt worden door vuile luchtkanalen, gaande van een verhoging van energieverbruik en bijhorende kosten tot gezondheidsproblemen.


  1. Vuil en stof verhinderen de verwarmings- of koelfunctie van uw ventilatiesysteem. In de winter verwarmen vuile warmtewisselaars niet efficiënt. In de zomer zijn vervuilde condensators niet in staat de lucht adequaat te koelen. In beide gevallen zal het ventilatiesysteem langer tijd nodig hebben om zijn werk te doen, waardoor het uiteindelijk meer energie zal verbruiken om de binnenomgeving te verwarmen of te koelen.
  2. Vuil en stof verhinderen een vlotte luchtstroming. Veronderstel dat uw ventilatiesysteem een goede verwarmingsfunctie of koelfunctie heeft. Maar als de ventilator beperkt wordt door een verhoogde weerstand door stof vuilopbouw in of op de ventilator of zelfs verderop in het ventilatiesysteem, dan kan het systeem niet efficiënt de verwarmde of gekoelde lucht circuleren in het gebouw. Het zal dus nog steeds meer tijd nodig hebben om te doen wat het moet doen en zal bijgevolg meer energie verbruiken.
  3. Zoveel te langer een HVAC systeem in werking is, zoveel te meer slijtage zal het ondergaan, zoals elk systeem met bewegende onderdelen. Dit geldt in het bijzonder voor waterpompen, branders en motorlagers. Het gevolg van punt 1 en 2 is, naast een verhoogd energieverbruik dus ook een snellere slijtage van het ventilatiesysteem.
  4. Stof bestaat niet alleen uit fijne partikels, maar ook uit schilfers dode huid, partikels van huisdieren, micro-organismen, pollen, schimmelsporen en zelfs uitwerpselen van knaagdieren. Wanneer dit stof het systeem bevuilt, kan het een voedingsbodem worden voor bacteriën, mijten en andere plagen.
  5. Vuil en stof verspreiden sneller in huis met vuile luchtkanalen. Het maakt niet uit hoe grondig u uw huis afstoft en reinigt; fijne stofdeeltjes, waaronder ook gevaarlijke allergenen, stromen snel van kamer naar kamer en bedekken tafels, smartphones en speelgoed.


Top 5 voordelen van luchtkanaalreiniging


Een jaarlijks bezoek van een professionele luchtkanaalreiniger ter inspectie van uw ventilatiesysteem – en bijhorende actie wanneer blijkt dat reiniging nodig is – kan vele technische en gezondheidsproblemen voorkomen. Daarbij bespaart u op het gebied van verwarming en koeling:


  1. Een betere en betrouwbare performantie van uw HVAC-systeem
  2. Minder dure onderhoudskosten door slijtage en een algemeen langere levenscyclus van uw ventilatiesysteem.
  3. Meer energie-efficiëntie, resulterend in een lagere energierekening.
  4. Minder kans op ademhalingsproblemen of allergische reacties.
  5. Minder stof, resulterend in een verminderde reinigingsinspanning voor uw leefruimtes.


Uiteindelijk is het reinigen van uw ventilatiekanalen zeker geen doe-het-zelf project. En het is zeker ook geen job voor een onervaren persoon met ongeschikt materiaal. Een grondig uitgevoerde reiniging wil zeggen dat minstens 95% van het ventilatiesysteem gereinigd moet worden. Dit kan enkel met industriële reinigingstoestellen en de inbreng van technologische hulpmiddelen. Daarom vertrouwt u uw reinigingsproject enkel toe aan een bedrijf dat deze garanties kan bieden.

© Copyright - Hamster Cleaning 2023